marți, 11 octombrie 2016

Tehnica: Desenul serial



Desenul serial este o metoda de lucru jungiana, ce cuprinde 10-12 sedinte, cu durata aproximativa 30min.
Este adresata copiilor cu dificultati comportamnetate si de adaptare in diferite medii: social, familial, scolar. Aceste dificultati pot fi generate de diferite evenimente marcante (traume, divort, doliu, etc)

Atunci cand un copil deseneaza in prezenta terapeutului, potentialul de vindecare este activat, conflictele sunt exprimate si rezolvate treptat, iar terapeutul isi poate contura o viziune clara asupra inconstientului copilului (J. AB. Allan).
Este important cadrul terapeutic securizant si spatiul de timp oferit cu aceaesi periodicitate.

Hartia este locul sigur unde sunt plasate proiectiile, iar simbolurile si imaginile sunt cutii pentru emotii diferite. Sentimentele sunt exprimate in siguranta, iar in inconstient se genereaza noi imagini si sentimente.
Se contureaza astfel o noua cale spre echilibru interior.
Sunt copii care vor reproduce imagini ale suferintei lor, unii vor crea stereotipii,  altii vor crea imagini reparatorii.

In ultimele sedinte ale interventiei, copiii nu mai simt nevoia de a-si exprima durerea si se indreapta spre imagini ale vindecarii.

Desenul serial este un suport terapeutic eficient, insa este importanta utilizarea lui de catre specialisti si impreuna cu acestia sa se gaseasca maniera eficenta de depasirea a situatiilor problematice.