duminică, 1 mai 2016

Tulburarile de invatare



Tulburarile de invatare sunt  studiate indeaproape de multe organizatii profesionale. Cf. Asociatiei Canadiene  pentru Tulburari de Invatare (TAAC) acest concept descrie o serie de disfuctionalitati (detectate sau nu) ale sistemului nervos central.
Se intalnesc sub forma unor intarzieri in dezvoltare sau sub forma unor dificultati de concentrare, memorie, scris citit, calcul, relationare afectiva.
Cauzele tulburarilor de invatare nu sunt deficientele de intellect sau lipsa de stimulare cognitiva, persoanele afectate putand avea coeficientul de intellect peste medie.
Aceste tulburari  sunt :
·        intrinsece personalitatii si pot aparea ca o performanta slaba provocata de decalaje ale nivelurilor de dezvoltare ale personalitatii (intre comunicarea scrisa si comunicarea orala, etc)
·        disfunctionalitati ale sistemului nervos central
·        sunt associate planurilor psihologice: memorie, atentie, afectivitate
·        insotesc tulburari specific de limbaj, orientare spatio-temporala, psiho-motricitate etc.

Este recomandata diferentierea CORECTA intre termenii DIFICULTATI de invatare si TULBURARI de  invatare.
Ø Dificultatile de invatare pot aparea in momente de tranzit (schimbarea scolii, a cadrului dicatic, a sistemului de invatare), sau de cumpana familiala (conflicte familial, separarea parintilor).  Sunt punctuale pe termen scurt si se manifesta prin: dificultati de atentie, scris-citit, problem de comportament.
Ø Tulburarile de invatare sunt permanente, persistente, se regasesc in rezultatele scolare slabe, esecuri.
!!!! Acestea afecteaza atentie, memoria si rationamentul, comunicarea, despiunderea de a scrie, a citi si a calcula, conceptualizarea, sociabilitatea, afectivitatea.

Includerea unui elev in categoria copiilor cu tulburarea de invatare poate avea efecte negative asupra dezvoltarii lui ulterioare. Acest lucru trebuie facut strict pentru dezvoltarea unui plan de interventie si pentru ADAPTAREA METODELOR DE PREDARE-INVATARE-EVALUARE! la clasa.
Cadrul didactic de la clasa are sarcina de a cunoaste fiecare elev in parte: personalitatea, interesele, aptitudinile, dificultatile si nevoile specific. Desi copilul nu tulburari de invatare nu are aceeasi varsta cronologica, atractie cate anumite discipline, stil de invatare, tip de inteligenta, pot avea aptitudini si talente ce necesita a fi identificate si cultivate.
Teoria Inteligentelor Multiple sustine faptul ca fiecare tip de inteligenta se dezvolta intr-o maniera anume si detine o localizare proprie la nivel cerebral.
Astfel, exista:
1.     Inteligenta verbala
2.     Inteligenta logico-matematica
3.     Inteligenta spatiala
4.     Inteligenta corporala si kinestezica
5.     Inteligenta muzicala si ritmica
6.     Inteligenta interpersonal
7.     Inteligenta intrapersonala
8.     Inteligenta naturalista.
Modul in care ne configuram si structuram difereitele tipuri de inteligenta este personal, UNIC.

Tulburarile de invatare au impact in urmatoarele domenii:
Ø Metacognitiv
Ø Prelucrarea informatiilor
Ø Comunicare
Ø Deprinderi scolare
Ø Socializare si adaptare

Abordarea copiilor cu tulburari de invatare este necasar sa fie MULTIdimensionala. Astfel, Domeniul metacognitiv este influentat de prelucrarea informatiilor care este dependent de comunicare si limbaj. Etc.
Chiar daca tulburarile de invatare sunt initial identificate in mediul scolar (gradinita, scoala), se vor regasi in toate domeniile in care este integrat copilul (integrare in colectivitate, asimilarea regulilor, acceptarea punctelor de vedere ale altor personae). Un copil cu tulburare de invatare va depune un efort cosniderabil mai mare pentru a reusi o activitate, iar rezultatul va fi considerabil mai scazut.

Tulburarea de invatare nu dispare de la sine, fiind intalnita si la varsta adulta. Este recomandata evaluarea psihopedagogica si interventia de specialitate.
Exita studii care realizeaza o corelatiei intre aceste tulburari si prezenta ADHD, astfel, intre 30-50% din copiii cu ADHD prezinta si Tulburari de invatare (Barkley. 1994).

Dupa Elena Bonchis “Familia si rolul ei in educarea copilului”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu