vineri, 1 noiembrie 2013

Sustinere comunicare la Conferinta Nationala a Psihologilor Educationali










Conferinta Nationala a Psihologilor Scolari
Organizata de Asociatia Nationala a Psihologilor Scolari
Baile Felix
25-26 octombrie 2013



 




Funcţia fundamentală a familiei este aceea de securizare a copilului, finalitatea educaţiei părinţilor constând in formarea conştiinţei educative a părinţilor, a necesităţii existenței unui efort conştient pe măsura evoluţiei nevoilor copilului.
În cadrul programului de educaţie parentală pe care îl dezvolt, obiectivul urmărit este acela de a instrui tinerii părinţi în vederea optimizării relaţiei părinte-copil. Programul vizează însuşirea şi dezvoltarea de competenţe şi abilităţi educative, dar și reducerea anxietății tinerelor mămici privind creșterea și îngrijirea copilului.
Activităţile planificate sunt interactive, bazate pe schimburi de idei, de experienţe, jocuri de rol, studii de caz,  astfel încât fiecare participantă să se identifice cu un stil parental eficient şi  să găsească soluţii, ceea ce putem denumi “un părinte bun”.
Evaluarea participantelor are loc atât la intrarea în programul educativ, pe baza fişei iniţiale și a chestionarului, dar şi la final, pe baza chestionarului și a formularului de feed-back. De asemenea, pe parcursul programului, evoluţia discuţiilor şi a exerciţiilor propuse este monitorizată prin completarea fişei de observaţie a grupului. De asemenea, în vederea evaluării anxietății, se va aplica testul Luscher atât la începutul programului, cât si la final.
Schimbările aşteptate se vor manifesta la nivel cognitiv (prin însuşirea de achiziţii referitoare la nevoile bebeluşului, interacţiunea cu acesta, dezvoltarea copilului), la nivel comportamental (prin însuşirea de modalităţi eficiente de a răspunde nevoilor celui mic) și la nivelul atitudinilor (prin oferirea unei imagini realiste asupra vieţii de familie şi asupra responsabilităţii prevăzute de aceasta, prin mărturiile participantelor).








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu