vineri, 1 mai 2015

Cum aleg un psiholog?

O intrebare buna... De fapt, INTREBAREA de la care incepe cautarea unui psiholog sau la care se opreste.

Cum aleg o persoana in fata caruia ma destainui, careia ii spun cele mai intime ganduri, cele mai intunecate temeri, o investesc cu toata increderea mea si astept ca viata mea sa se schimbe in bine, caci ii pun viata mea in palme, astept sa ne uitam impreuna la ea si sa ii dam un sens?
Cine este omul care merita aceasta onoare? Unde il gasesc? Este el in masura sa ma insosteasca in demersul meu? Sau el, are mai multe probleme, temeri decat mine?

Actuala piata a psihologilor/consilierilor/terapeutilor este atat de variata incat si noi, specialistii, ne incurcam intre noi. Colegiul Psihologilor a incercat delimitarea clara a competentelor fiecaruia, caci, ca si in medicina, nu medicul de familie face operatia pe cord. Insa limitele competentelor in psihologie sunt usor de modelat, iar cu putin curaj, un absolvent de ASE, care a facut un curs de un weekend de "Consilier de dezvoltare personala"(recunoscut de MMFSP - ANC), devine consilier peste noapte. Investeste in promovare online, scrie doua trei articole, interesante de altfel si te cheama la consiliere....Cand, si mai ales DACA te uiti mai atent in istoricul personal descoperi lipsa studiilor de specializare (facultate , master, supervizare profesionale - caci psihologil  lucreaza initial in supervizarea altui psiholog specialist principal, lipsa participarii la manifestari creditate, etc).

Nu putini oameni am auzit ca "am fost eu la psiholog si am vazut ce va poate pielea, pai era mai nebuna ca mine...." si din nefericire, de multe ori specialistul nespecialist asa este!
Dragi mei, nici eu nu as stii unde sa gasesc un psiholog bun, poate as cauta, ca si la medic, recomandari, de la cunosscuti, din mediul online, dar daca la medic prin simpla denumire a medicului medic se intelege finalizarea studiilor de specialitate, in psihologie, multi se ascund sub denumiri confuse: consilier, facilitator, coach, terapeut etc.
Nu stiu cum sa recomana cautarea unui specialist, insa, stiu sigur ca va recomand sa cautati istoricul educational si profesional al specialistilor in mana carora va puneti viata si nevoile, sa va asigurati ca specialistul este specialist, nu doar ca are un site frumos si un cabinet dragut, mobilat atent. Cum faceti asta? Cautati pe internet informatii despre formarea profesionala, de pe site-uri de profil, pe site-ul Colegiului Psihoilogilor gasiti un Registru unde sunt toti psihologii atestati. Cititi ce scriu, cititi despre, intrebati, luati o decizie informata !

Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu