marți, 11 octombrie 2016

Tehnica: Desenul serial



Desenul serial este o metoda de lucru jungiana, ce cuprinde 10-12 sedinte, cu durata aproximativa 30min.
Este adresata copiilor cu dificultati comportamnetate si de adaptare in diferite medii: social, familial, scolar. Aceste dificultati pot fi generate de diferite evenimente marcante (traume, divort, doliu, etc)

Atunci cand un copil deseneaza in prezenta terapeutului, potentialul de vindecare este activat, conflictele sunt exprimate si rezolvate treptat, iar terapeutul isi poate contura o viziune clara asupra inconstientului copilului (J. AB. Allan).
Este important cadrul terapeutic securizant si spatiul de timp oferit cu aceaesi periodicitate.

Hartia este locul sigur unde sunt plasate proiectiile, iar simbolurile si imaginile sunt cutii pentru emotii diferite. Sentimentele sunt exprimate in siguranta, iar in inconstient se genereaza noi imagini si sentimente.
Se contureaza astfel o noua cale spre echilibru interior.
Sunt copii care vor reproduce imagini ale suferintei lor, unii vor crea stereotipii,  altii vor crea imagini reparatorii.

In ultimele sedinte ale interventiei, copiii nu mai simt nevoia de a-si exprima durerea si se indreapta spre imagini ale vindecarii.

Desenul serial este un suport terapeutic eficient, insa este importanta utilizarea lui de catre specialisti si impreuna cu acestia sa se gaseasca maniera eficenta de depasirea a situatiilor problematice.

duminică, 1 mai 2016

Tulburarile de invatare



Tulburarile de invatare sunt  studiate indeaproape de multe organizatii profesionale. Cf. Asociatiei Canadiene  pentru Tulburari de Invatare (TAAC) acest concept descrie o serie de disfuctionalitati (detectate sau nu) ale sistemului nervos central.
Se intalnesc sub forma unor intarzieri in dezvoltare sau sub forma unor dificultati de concentrare, memorie, scris citit, calcul, relationare afectiva.
Cauzele tulburarilor de invatare nu sunt deficientele de intellect sau lipsa de stimulare cognitiva, persoanele afectate putand avea coeficientul de intellect peste medie.
Aceste tulburari  sunt :
·        intrinsece personalitatii si pot aparea ca o performanta slaba provocata de decalaje ale nivelurilor de dezvoltare ale personalitatii (intre comunicarea scrisa si comunicarea orala, etc)
·        disfunctionalitati ale sistemului nervos central
·        sunt associate planurilor psihologice: memorie, atentie, afectivitate
·        insotesc tulburari specific de limbaj, orientare spatio-temporala, psiho-motricitate etc.

Este recomandata diferentierea CORECTA intre termenii DIFICULTATI de invatare si TULBURARI de  invatare.
Ø Dificultatile de invatare pot aparea in momente de tranzit (schimbarea scolii, a cadrului dicatic, a sistemului de invatare), sau de cumpana familiala (conflicte familial, separarea parintilor).  Sunt punctuale pe termen scurt si se manifesta prin: dificultati de atentie, scris-citit, problem de comportament.
Ø Tulburarile de invatare sunt permanente, persistente, se regasesc in rezultatele scolare slabe, esecuri.
!!!! Acestea afecteaza atentie, memoria si rationamentul, comunicarea, despiunderea de a scrie, a citi si a calcula, conceptualizarea, sociabilitatea, afectivitatea.

Includerea unui elev in categoria copiilor cu tulburarea de invatare poate avea efecte negative asupra dezvoltarii lui ulterioare. Acest lucru trebuie facut strict pentru dezvoltarea unui plan de interventie si pentru ADAPTAREA METODELOR DE PREDARE-INVATARE-EVALUARE! la clasa.
Cadrul didactic de la clasa are sarcina de a cunoaste fiecare elev in parte: personalitatea, interesele, aptitudinile, dificultatile si nevoile specific. Desi copilul nu tulburari de invatare nu are aceeasi varsta cronologica, atractie cate anumite discipline, stil de invatare, tip de inteligenta, pot avea aptitudini si talente ce necesita a fi identificate si cultivate.
Teoria Inteligentelor Multiple sustine faptul ca fiecare tip de inteligenta se dezvolta intr-o maniera anume si detine o localizare proprie la nivel cerebral.
Astfel, exista:
1.     Inteligenta verbala
2.     Inteligenta logico-matematica
3.     Inteligenta spatiala
4.     Inteligenta corporala si kinestezica
5.     Inteligenta muzicala si ritmica
6.     Inteligenta interpersonal
7.     Inteligenta intrapersonala
8.     Inteligenta naturalista.
Modul in care ne configuram si structuram difereitele tipuri de inteligenta este personal, UNIC.

Tulburarile de invatare au impact in urmatoarele domenii:
Ø Metacognitiv
Ø Prelucrarea informatiilor
Ø Comunicare
Ø Deprinderi scolare
Ø Socializare si adaptare

Abordarea copiilor cu tulburari de invatare este necasar sa fie MULTIdimensionala. Astfel, Domeniul metacognitiv este influentat de prelucrarea informatiilor care este dependent de comunicare si limbaj. Etc.
Chiar daca tulburarile de invatare sunt initial identificate in mediul scolar (gradinita, scoala), se vor regasi in toate domeniile in care este integrat copilul (integrare in colectivitate, asimilarea regulilor, acceptarea punctelor de vedere ale altor personae). Un copil cu tulburare de invatare va depune un efort cosniderabil mai mare pentru a reusi o activitate, iar rezultatul va fi considerabil mai scazut.

Tulburarea de invatare nu dispare de la sine, fiind intalnita si la varsta adulta. Este recomandata evaluarea psihopedagogica si interventia de specialitate.
Exita studii care realizeaza o corelatiei intre aceste tulburari si prezenta ADHD, astfel, intre 30-50% din copiii cu ADHD prezinta si Tulburari de invatare (Barkley. 1994).

Dupa Elena Bonchis “Familia si rolul ei in educarea copilului”


vineri, 29 aprilie 2016

Cuplul in Conflict: COPILUL incotro?






Au apus demult vremurile cand divortul era considerat o anormalitate pentru viata de familia. In prezent, acesta este deznodamantul multor relatii care intampina dificultati.
 Ca parteneri ajungem sa observam doar interactiunile negative din cuplu (remarcile negative critica, etc) si sa ignoram comportamentele pozitive. Astfel, sunt atribuite comportamente negative celuilalt, comportamentele pozitive fiind considerate ocazionale. Partenerul care simte aceste lucruri, se detaseaza si preia din sarcinile de familie, incercand sa isi asume responsabilitatea rezolvarii acestora singur. Acesta este un prim pas spre separare, urmand  izolarea consitituirea unei vieti parelele  si inevitatibilul divort.
Intr-un cuplu in care exista un conflict “a ramane impreuna de dragul copiiilor “ provoaca un dezechilibru mult mai mare decat a te separa de partener. Copilul care traieste intr-o familie care se afla in conflict, prezinta mult mai multe probleme decat copilul care a trecut printr-o separare, caz in care, conform studiilor, dupa 2 ani, parte din emotiile negative induse de separarea parintilor se reduc condierabil ca si intensitate.

Totusi “Conflictul parental este singurul factor care determina dificulati de adaptatre ale copilului dupa divort”.

Pe scurt: Daca separarea se produce intr- o maniera civilizata si bine gestionata, impactul emotional asupra copilul este mult mai mic decat convietuirea intr-o familie in care conflictele maritale predomina.



Procesul de tansformare al familiei care traverseaza o separare.
1.     DECIZIA DE A DIVORTA:
-         Constienitzarea propiei contributii in ceea ce priveste esecul casniciei
-         Realizarea unui plan privind impartirea sarcinilor parentale – inclusive contributiile financiare.
2.     Planificarea Separarii:
-         Confruntarea familiei largite
-         Sentimentul de pierdere al familiei
-         Ajustarea la schimbarile sin relatiile de familie.
3.     Separarea:
-         Evitarea interferarrii confliectelor din cuplul marital in cuplul parental
-         Re-evaluarea situatiei de divort si intarirea deciziei de separare.
-         Mentinerea unor acorduri cu privire la custodie si contributii financiare.
4.     Imediat dupa Divort:
-         Pastrarea relatiei parentale si filial-parentale
-         Reorganizarea relatiilor cu covarsnicii si
-         Reoragnizarea retelei sociale
5.     O noua relatie:
-         Incheierea divortului emotional
-         Acceptarea angajamnetelor fata de o noua relatie
-         Stabilirea si respectarea unei relatii coparentale cu fostul partener
6.     O noua casnicie:
-         Organizarea relatiei parinti naturali – parinti vitregi
-         Adaptarea la noua organizarea a familiei extinse
7.     Intemeierea unei noi familii:
-         Restructurarea relatiilor de familie pe baza instoriilor de viata imparasite, pentru o buna integrare in familie a tuturor membrilor.

vineri, 22 ianuarie 2016

Programul SmartLOGOS- Screening logopedic GRATUIT




PROGRAMUL SmartLOGOS

Program gratuit de evaluare a dezvoltarii limbajului in randul copiilor prescolari si scolari mici,  din unitatile de invatamant de stat sau private, din regiunea Bucuresti –Ilfov.

Programul SmartLOGOS prevede depistarea precoce a  copiilor cu blocaje in dezvoltarea limbajului, in vederea  interventiei timpurii.
*    Statistic, tulburarile de vorbire apara la 28% la copiii de varsta prescolara si scolara mica.

*    Cum apare?
 Copilul nu constientizeaza singur care e pozitia corecta, exacta de pronuntie a sunetelor pe care le omite sau deformeaza sau ce ritm ar trebui sa aiba in vorbire pentru a se face inteles de catre ceilalti. Uneori e insuficient faptul ca ii oferim un model verbal corect.

Pana la varsta de 4-5 ani, limbajul copilului ar trebui sa fie deja structurat.
Actiunea adultilor, responsabili de cresterea si educarea copiilor este primordiala in evaluarea si recuperarea copiiilor cu dificultati de vorbire.
In cazul in care copilul deformeaza sunete sau le omite, varsta cea mai potrivita pentru interventie este cea de 4-5 ani.

*    Nerecuperate la momentul optim interventiei, dislalia copilului de varsta prescolara va genera digrafia si dslexia scolarului mic.
Acest lucru determina la nivelul copilului o slaba integrare in colectivul scolar,stima si imagine de sine scazuta, demotivare pentru invatare.

Daca sunteti interesati de colaborare, in cadrul institutiei dvs de invatamant,
 va rugam sa ne contactati:

Psiholog-Logoped Emilia Popa: 0766631839