joi, 4 aprilie 2013

Implicarea tatalui in viata bebelusului


Rolul tatalui s-a modificat considerabil in ultimele decenii. Daca in trecut principala sa atributie era aceea de a intretine familia, tatal zilelor noastre are un rol active in cresterea si educarea copilului. “Noul tata” isi ia chiar si concediu parental pentru a se ocupa de cresterea copiilor sai. Astazi, tatal joaca un rol complentar celui al mamei, instituind o relatie afectiva cu cel mic.


Rolul tatalui este important din mai multe puncte de vedere:


  • Separarea simbolica mama- copil
Prin prezenta sa, tatal contribuie la reducerea intensitatii relatieie de fuziune mama-copil. Desi fioreasca, aceasta legatura trebuie sa se estompeze in mod firesc, pentru a evita protectia excesiva si pentru a permite copilului sa se dezvolte in mod independent si autonom.


  • Modelul masculin
Ttatl este modelul cu care baietelul se identifica, este sistemul sau de referibta. Pentru fetita, tatal este un ideal masculine pe care il va cauta in adolescenta.


  • Capul familiei
Autoritatea execricitata de tata, impreuna cu mama, face posibila transmiterea unor reguli de viata copilului si creearea unui mediu necesar dezvoltarii sentimentului de siguranta afectiva.


  • Rolul in deschidere si socializare
Tatal are un mod diferit de a relationa cu copilul, fata de mama. Acesta il va tachina mai mult il va provoca spre explorari si riscuri. Acest lucru il va ajuta sa se adapteze, sa resoecte regulile de conduita sociala.


Daca in trecut primele 18 luni de viata ale unui copil erau considerate “varsta mamei”, tatal obisnuind sa se implice dupa acaesata varsta, astazi implicarea tatalui este binevenita in orice moment. Unele mamici intampina dificulati in a face loc , a ceda locul lor taticilor. Datorita relatieie create intre ea si bebelus pe parcursul celor noua luni, cand viata sa a fost orientate in functie de copil, mamaei ii este greu sa renunte la reklatia sa exclusive cu bebelusul. Aceasta reticena poate fi un mijloc de aparare, o reactiei la pierderea relatiei simbolice cu copilul.Tatal este perceput ca elemental separator, de rupere spre exterior. Acest sentiment de separare este adesea motivul pentru care mama accepta cu greutate ca tatal sa faca lucrurile intr-un mod diferit.


Ex[erienta sarcinii este diferit simtita de mama fata de tata. In timpul nasterii bebelusul face parte din corpul mamei si acesata este diferenta resimtita..
Cu cat tatal se implica mai devreme cu atata ii va fi mai usor sa isis gaseasca losul, sa isi assume rolul in mod corespunzator.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu