Datele studiului naţional
integrat de nutriţie realizat în anii 2004 - 2005 au înregistrat o
prevalenţă a anemiei de aproximativ 59,3% la un an şi, respectiv, de 56,8% la
copiii de 12–23 luni.
Este foarte importantă
stabilirea unui orar corect de alimentaţie, deoarece, la această vârstă,
bebeluşii îşi pot forma foarte repede obiceiuri greşite, ceea ce îngrijorează
specialiştii nutriţionişti.
Medicii recomandă, în
prezent, introducerea primelor alimente solide între 4 şi 6 luni. În
primele 6 luni de viaţă copilul acumulează tot necesarul de calorii din laptele
matern sau din preparatele de lapte. Din cauza sistemului său digestiv
imatur, bebeluşul nu poate asimila fibrele alimentare foarte bine, cea mai mare
parte a acestora fiind eliminată prin scaun.
Copii îşi dublează greutatea de la naştere în jurul vârstei de 4 luni, şi o triplează până la un an. Medicul va monitoriza greutatea, lungimea, dimensiunea capului cu ajutorul unor grafice ale creşterii care arată creşterea medie şi intervalul normal de creştere pentru fiecare vârstă.
Copii îşi dublează greutatea de la naştere în jurul vârstei de 4 luni, şi o triplează până la un an. Medicul va monitoriza greutatea, lungimea, dimensiunea capului cu ajutorul unor grafice ale creşterii care arată creşterea medie şi intervalul normal de creştere pentru fiecare vârstă.
Comportamentul la masă.
Deoarece copiilor le place să
se joace cu alimentele, momentul servirii mesei poate fi unul destul de
stresant pentru părinţi.
Copii explorează şi află
informaţii despre lume prin atingerea alimentelor, strivirea lor, apucarea lor
cu palma. Nu trebuie ignorat că acestea sunt mijloace de explorare. Este utilă
impunerea unor limite de genul: “te poţi juca cu piureul însă nu îl putem
arunca, deoarece atunci masă s-a terminat”. Copilul îşi va da seama că doreşte
să se hrănească singur, cerând linguriţa. Este util să îi se dea lui o
linguriţă cu care să se joace şi părintele să îl hrănească cu alta.
Atunci când copilul îşi
mănâncă toată porţia de lapte, i se pot adăuga două linguriţe de cereale, pe bază de orez, amestecate cu lapte mamar
sau praf. La început este suficientă o
masă cu cereale, celelalte fiind că şi până acum, cu lapte.
La început va mânca destul de
puţin, pentru că este ceva nou pentru el. Se poate adăuga altă mâncare, în momentul în care copilul
începe să mănânce două sau trei linguri de cereale pe zi. Se poate adăuga mai puţin lichid astfel încât soluţia
să devină mai groasă, când copilul începe să mestece mai bine. Astfel, îşi va exersa abilităţile de mestecare şi
înghiţire.
Apetitul copilului variază de
la o masă la alta. Când refuză să deschidă gura şi nu mai este atent la mâncare, nu mai vrea să mănânce.
Mâncărurile noi trebuie să
fie introduse pe rând. Copilul are nevoie de timp ca
să se obişnuiască cu noile texturi şi gusturi. Pe măsură ce sunt introduse
mâncăruri noi pot să apară semne de reacţii
alergice, cum ar fi diareea, dureri de burtă şi urticarii.
Câteva mâncăruri ce pot fi
date bucăţele sunt: pâinea, banane coapte, pepene galben, morcovi foarte moi,
cartofi dulci, cereale la micul dejun şi paste în diverse forme. Este
recomandată supravegherea copilului atunci când mănâncă pentru că se poate
îneca. Acestea trebuie introduse după ce copilul este obişnuit cu cerealele şi
poate chiar şi cu legumele.
Fructele, numai fierte și pasate, se oferă bebeluşului în vârstă de până la 6 - 8 luni, exceptând bananele care se pot folosi în stare
naturală. Cantitatea rămasă nu se
păstrează mai mult de 3 zile. De asemenea, nu este indicată hrănirea celui mic
direct din borcănel, pentru că saliva care poate pătrunde în vas degradează
rapid conţinutul.
Legumele se introduc în
alimentaţia copilului după ce acesta s-a obişnuit cu cerealele şi - eventual -
fructele. Sunt recomandate, în principal, următoarele legume: mazărea, fasolea
verde, morcovii, dovleceii, cartofii dulci şi sfecla, desigur fierte şi pasate.
Legumele cu un gust foarte puternic (conopida, brocoli, varza, ceapă sau napii)
nu sunt acceptate de marea majoritate a bebeluşilor la început.
Un alt aliment preferat de copii este
brânzica, amestecată cu sos de mere sau cu piure de alte fructe sau legume.
Deşi nu există reguli stricte
de repartizare a alimentelor pe parcursul zilei, aceasta se întâlneşte frecvent
în modul următor: cereale la micul dejun, brânzică, leguminoase bine pregătite
termic şi legume la prânz şi cereale şi un fruct la cină. Depinde fireşte de
apetitul bebeluşului, care nu trebuie forţat să mănânce mai mult decât doreşte.
Importanta conţinutului
ridicat de calciu şi vitamina D din brânzică este relevată de un studiu
efectuat de UMF Iulia Hatieganu Cluj-Napoca, cu sprijinul Societăţii Romane de
Nutriţie, al Societăţii Romane de Pediatrie şi al IOMC Dr. Alfred Rusescu.
Potrivit rezultatelor acestuia, 93% dintre copiii din România au carenţe
alimentare de calciu (raportat la standardul de 800 mg/zi) şi 99,7% au
deficienţe ale aportului de vitamina D (raportat la standardul de 200 Ul/zi).
Casino Game For Sale by Hoyle - Filmfile Europe
RăspundețiȘtergere› casino-games › casino-games › 토토 사이트 casino-games › casino-games Casino Game goyangfc.com for sale by Hoyle on Filmfile Europe. https://jancasino.com/review/merit-casino/ Free 바카라 shipping for most countries, no download required. Check the https://deccasino.com/review/merit-casino/ deals we have.