vineri, 4 iulie 2014

Pentru intaia oara parinti....


Ce putem face dacă ne simţim depăşiţi de situaţie?
 Desi acum ai o stare foarte bună, peste câteva secunde  îţi vine să plângi



Acest fenomen des întâlnit la proaspetele mămici poartă denumirea de baby blues sau depresia care apare după naştere. Este unul din “efectele secundare” ale sarcinii, ceea ce este perfect normal, natural şi de înţeles.

Depresia post sarcină afectează aproximativ 80% dintre mămici.

Trebuie doar să te gândeşti că este o experienţă de viaţă prin care trec majoritatea mămicilor şi cu ajutorul şi susţinerea celor dragi, aceasta va dispărea.

Trecerea de la statutul de femeie însărcinată la cel de mamă nu este intodeauna uşor de acceptat. Multe femei se tem că nu îşi vor putea asuma responsabilităţile ce îi revin o dată cu acest rol. Astfel, devin sensibile la observaţiile şi criticile celor din jur, considerând că nu sunt mame bune.

 Cum depăşim această stare?

-                      Nu încercaţi să ascundeţi ceea ce simtiti- tristeţe, furie.

-                      Vizitaţi alte mame care au copii mici. Astfel,  veţi face schimb de experienţă şi veţi putea vorbi despre ceea ce simţiţi.

-                      Evitaţi să vă izolaţi. Acceptaţi ajutorul celor apropiaţi.

-                      Concentraţi-vă asupra lucurilor urgente, puteţi amâna curăţenia generală.

-                      Odihniţi-vă în programul de odihnă a celui mic, în loc să faceţi treburi gospodăreşti

-                      Aveţi încredere să lăsaţi copilul în grija altcuiva pentru a avea timp de dumneavoastră şi de relaţia cu soţul.

Nu vă rupeţi de lumea exterioară.

Mulţi părinţi doresc să trăiască această perioadă mult mai intens, limitând contactele cu prietenii sau părinţii care pot deveni ajutoare de nădejde.

Nu ezitaţi să cereţi ajutorul celorlati.

Cereţi sprijin pantru activităţile cotidiene. Cel mic va dormi noaptea abia din a 3-a luna, uneori chiar mai târziu. Nopţile nedormite îi vor detremina pe părinţi să se simtă obosiţi şi incapabili să ducă la bun sfârşit sarcinile zilnice.

Un mediu bine organizat este benefic pentru moralul părinţilor care, astfel se vor putea ocupa de creşterea şi îngrijirea bebeluşului. Astfel, puteţi cere ajutorul pentru sarcini precum: menaj, gătit, spălat.

Mici escaspade

Ieşirile cu prietenii vă vor permite să restabiliţi echilibrul între viaţa socială şi noul rol în viaţa de familie.

Şi nu uita că toate aceste sentimente sunt normale. Milioane de mame din toată lumea pot să se simtă exact cum te simţi şi tu. Cere ajutor de specialitate dacă stările încep să te neliniştească şi nu încetează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu